Over

Mascha van Nieuwkerk kent u wellicht van haar regelmatige optredens bij het televisieprogramma Podium Witteman. Ze is een van de oprichters van de vaste huisband Fuse.

Mascha (1990) groeide op in een muzikaal nest met een danseres als moeder en een componist als vader. Ze werd van jongs af aan omringd met geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek, de collectie slagwerk rariteiten van haar vader, veel Bartok, Brubeck en the Modern Jazz Quartet. 

In 2011, op haar 21ste, richte ze met twee vriendinnen Fuse op. Ze studeerde toen klassiek cello op het Conservatorium van Amsterdam bij Quirine Viersen en tussen de bedrijven door Geschiedenis op de Universiteit van Amsterdam. Maar Fuse werd al snel haar echte leerschool, een vrije speeltuin waar ze zich ontwikkelde tot de artiest die ze nu is.

De band waar ze nu al 10 jaar haar ziel en zaligheid in kwijt kan heeft zich in die tijd ontwikkelt tot een van Nederlands opvallendste en succesvolste ensembles. De groep bracht 3 studio albums uit met de muziek die Fuse in de afgelopen jaren het meest is bijgebleven en heeft gevormd; een eigenwijze verzameling stijlen en genres met een herkenbare eigen sound. De eerste twee albums ontvingen een nominatie voor een Edison en in 2019 werd de nominatie ingelost met het winnen van de Edison Klassiek Publieksprijs.

Zomaar een paar hoogtepunten van de afgelopen jaren: Mascha’s intieme instrumentale versie van het lied ‘Trois beaux Oiseau du Paradis’ van Ravel na de aanslag op de Bataclan in Parijs, haar vertolking van de beroemde cello solo uit het tweede piano concert van Brahms en haar samenwerkingen met Reinbert de Leeuw en componist Gabriel Prokofiev. 

For an extensive English CV click here